ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ

Çocukluğun çeşitli aşamaları boyunca bir çocuğun dişlerine, diş etlerine ve ağız sağlığına bakan diş hekimliği alanına Çocuk diş hekimliği, diğer adıyla pediatrik diş hekimliği denmektedir.

cocuk-dis-hekimligi

Çocuk Diş Hekimliği Nedir?

Çocuk diş hekimliğinin tıbbi ismi pedodontidir. Bu alan 0-13 yaş grubu çocuklarla ilgilenmektedir. Çocukların süt ve daimî dişlerinin düzgün ve sağlıklı bir şekilde korunmasını sağlar. Pedodonti, bu dişlerde oluşabilecek çürük, travmalar ve kalıtımsal etkenlerin yol açabileceği sorunların giderilmesini amaçlar.

Çocuk Diş Hekimliği Neden Önemlidir?

Kişilerde diş hekimliği korkuları genellikle çocukluk çağında edinilen kötü tecrübelerin ardından oluşmaya başlar. Bu nedenle çocukların tedavilerini bu alanda uzmanlık eğitimi almış hekimlerin gerçekleştirmesi, kısa vadede çocuklarla iyi iletişim kurulmasına ardından diş tedavilerinin ve koruyucu bazı işlemlerin hekim tarafından kolayca gerçekleştirilmesine olanak sağlar.

Bir pedodonti uzmanının asıl görevlerinin arasında gelişim çağındaki çocuğun ruhsal ve bedensel gelişimini gözlemleyerek hareket etmesi ve çocuğun diş hekimine bakış açısını olumlu yönde etkilemesi yer alır. Bu nedenle çocuk diş hekimleri çok küçük yaşlarda oluşabilecek diş hekimi fobisini de önlemek için oldukça önemlidir.

Bir Çocuk Diş Hekimi Neler Yapar?

  1. Çocuktaki aktif çürükleri tespit ederek bunlar için koruyucu önlemler alır.
  2. Çocuğa diş fırçalama konusunda gereken eğitimi verir.
  3. Gerektiğinde çocuğun anne ve babasını bilgilendirerek ağız bakımı konusunda çocuğun ve ailenin bilinçlenmesini sağlar.
  4. Normal düşme zamanından erken düşen dişlerin yerlerinin kapanmaması için boş olan diş yuvasına yer tutucu yapar.
  5. Çocukların süt dişlerinde veya daimî dişlerindeki çürükleri tedavi eder.
  6. Beslenme alışkanlıklarından oluşabilecek diş sorunlarının önüne geçebilmek için çocuğun beslenme alışkanlıklarını düzenler ve bu konuda çocuğu bilgilendirir.
  7. Çocuğun diş, ağız, çene ve yüz gelişimlerini takip eder.

Çocuklarda Neden Çürük Oluşur?

Çocuklarda sıklıkla çürük oluşur. Bu çürük oluşumlarının nedenlerine bakıldığında yanlış beslenme alışkanlıkları ve ağız temizliğine önem verilmemesi gibi yanlış davranışlar başı çekmektedir. Ayrıca çürüklerin erken yaşlarda ortaya çıkmasında; çocuğa gece sütü verilmesi, ağlamaması için emziğine bal ve reçel gibi tatlıların sürülerek bebeğe verilmesi gibi etkenlerden söz etmek mümkündür.

Çocuklarda Diş Çürüklerini Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Öncelikle çocuklara doğru diş fırçalama öğretilmeli ardından dişlerini fırçalarken yardım edilmelidir. Çocukların günde en az iki kez (kahvaltıdan sonra ve uyumadan önce) dişlerini fırçalamaları sağlanmalıdır. Çocuklarda görülen biberon çürüklerini önlemek adına, biberon kullanımına dikkat edilmelidir. Çürüklerin önüne geçmek için bir başka yol ise çocukların düzenli flor alımı sağlanmaktır ancak florun fazlasının da zararlı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Çocukların yedikleri abur cuburlara dikkat edilmeli ve bol şeker içeren gıdaları tüketmesinin önüne geçilmelidir.

Çocuk Diş Hekiminin Çocuklara Yaptığı Uygulamalar Nelerdir?

İlk olarak çocukların güzel bir ağız ve diş sağlığının olmasını istiyorsak yılda 2 defa 6 ay aralıkla çocukları diş hekimi kontrolüne götürmek gerekir. Bu kontrollerde ağız sağlığını olumsuz etkileyen faktörler belirlenebilmektedir. Çocuklarda oluşan sorunların erken teşhisi çocuğun duygusal ve fiziksel gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Muayeneye başlamadan önce çocuğun ebeveynlerinin çocuk ile iletişimlerinin iyi olması gerekir. Daha sonra çocuk hastanın şikayetleri dinlenir. Bulguları elde etmek için klinik ve gerekiyorsa radyografik muayene yapılır. Bulgular elde edildikten sonra gerekli bilgilendirmeler yapılır ve tedaviye başlanır.

Florür Uygulamaları:

Bu uygulama;

  • Sağlıklı kişilerde,
  • Çürüğe yatkın dişi olan kişilerde,
  • Dişlerin hassasiyet ve erozyon tedavilerinde,
  • Sistematik hastalığı olan kişilerde, uygulanabilmektedir.

Koruyucu diş hekimliğinin en etkili tedavi yöntemlerinden biri florür tedavisidir. Hastanın yaşına ve çürük oluşma riskine göre aralıkları ve oranları belirlenir.

Fissür Örtücüler:

İnsan dişlerinin anatomik yapılarına bakıldığında azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde var olan girinti ve çıkıntılar besinlerin yapışıp kalması açısından oldukça elverişlidir. Diş çürükleri de temizlenmesi zor olan alanlardan başladığından dolayı fissür örtücüler kullanılır. Fissür örtücüler çiğneme yüzeylerinde bir sığlaştırma sağlar ve bu sayede besinlerin tutunmasını engeller ve diş fırçalamayı kolaylaştırır. Bu uygulama sayesinde çocuklarda diş çürüklerinde büyük bir azalma gözlenmektedir.

    Randevu & İletişim

    Bu form üzerinden randevu ve diğer konular hakkında bizlere ulaşabilirsiniz.