DİŞ ETİ HASTALIKLARI

Diş eti hastalıkları, dişleri çevreleyen dokularda meydana gelen sorunları kapsayan hastalıklardır.

dis-eti-hastaliklari

Diş Eti Hastalığı Nedir?

Genel olarak bakteri kaynaklı bir ağız içi enfeksiyon hastalığıdır. Yetişkin bireylerde diş kaybının başlıca nedenlerinden biridir. Genellikle hastalarda küçük boyutlu iltihaplar şeklinde gelişim gösterir. Ağız içinde konumlandığı yere göre kişinin hayat kalitesini etkilemeyebilir ancak büyük enfeksiyon durumları söz konusu olduğunda hastada çiğneme, konuşma ve yemede zorlanma gibi birçok rahatsızlığa sebep olabilir.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti rahatsızlığının olduğunu birçok belirti ile hastanın kendisinin anlaması mümkündür. Bu belirtiler; diş fırçalarken diş etlerinde kanama, kızarmış ve şişmiş diş etleri, diş etlerinde hassasiyet, kötü ağız kokusu, diş eti çekilmesi, dişlerden kolaylıkla ayrılabilen diş eti, dişler ve diş etleri arasında iltihabi bir akıntı, sallanan ve git gide birbirinden uzaklaşan dişler ve ısırma sırasında çeneler arası ilişkilerin değişmesi şeklinde sıralanabilir.

Diş Eti Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir?

Her insanın, tüm diş yüzeylerinde, diş aralarında, dişin diş eti ile birleştiği alanlarda bakteri tabakası birikimi gözlenir. Bu bakteri tabakasının diş fırçasıyla veya diş ipiyle güzelce temizlenmemesi sonucu zararlı mikroorganizmaların yaşamalarına elverişli hale gelen diş ve diş etlerinde hastalıklar meydana gelir.

Diş hastalıklarının mikroorganizma birikiminin yanında birçok farklı sebebi de vardır. Genetik yatkınlık, sigara kullanımı, stres, kötü beslenme ve obezite, vitamin eksiklikleri, dişlerin sert bir şekilde fırçalanması, vücudun hormonal değişim gösterdiği dönemler, hatalı veya kalitesiz diş protezleri, bazı bağışıklık sistemi hastalıkları (lösemi, iskorbit, diyabet gibi) ve ilaç kullanımı gibi birçok farklı faktör diş eti rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

Diş Eti Hastalığının Aşamaları Nelerdir?

  1. Diş Eti İltihabı: En erken aşamadır. Diş ile diş eti arası çizgide plak birikimi sonucu oluşur. Düzenli bir şekilde diş ipi kullanılmadığı ve dişler fırçalanmadığı takdirde gelişebilir.
  2. Periodontitis: Hastalığın bu safhasında dişlerinizi tutan destek dokuları geri döndürülemez bir şekilde hasar görmüştür. Diş eti çizgisinin alt kısmında plakları içine alan bir çıkıntı oluşmaya başlayabilir. Bu durumda kesinlikle diş tedavisi uygulanması gereklidir ve evde özenli bir ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.
  3. İlerlemiş Periodontitis: Diş eti hastalığının son aşamasıdır. Dişin destek dokusunun oldukça hasar görmesi sonucu dişlerin sallanması evresidir. Bu durumda birçok ağız fonksiyonunu yerine getiremez duruma gelebilir, hatta tedaviler sonucu dişleriniz kurtulamaz ise dişlerinizin çekilmeleri gerekebilir.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti hastalıklarının henüz başlangıç seviyelerinde cerrahi müdahaleler gerekli olmadan diş etlerinde iyileşme görülebilir. Erken aşamalarda, doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi ağız hijyenine dikkat edilmesi konusunda hasta hekim tarafından bilgilendirilir ve hastalık kolaylıkla önlenebilir. Ağız bakımına önem verilmesi ve her gün düzenli olarak yapılması plakların birikmesini önlemeye yardımcı olur.

Dişlerin üzerinde oluşan taşlar, tartarlar ve plaklar ancak diş hekimi müdahalesiyle temizlenebilir. Düzenli diş hekimi randevuları ile dişinizde oluşan tortuları aldırmak, diş eti rahatsızlıklarının önüne geçebilmek açısından oldukça önemlidir. Durumun daha ciddi olduğu durumlarda kök düzeltme işlemi uygulanabilmektedir. Bu işlem, diş köklerinde var olan düzensizlikleri düzleştiremeye ve burada herhangi bir bakteriyel birikimin oluşmamasına yardımcı olmaktadır.

    Randevu & İletişim

    Bu form üzerinden randevu ve diğer konular hakkında bizlere ulaşabilirsiniz.