ÇOCUKLARDA ORTODONTİ

cocuklarda-ortodonti

Ailelerin çocuklarıyla ilgili takip etmekte en çok zorlandığı konulardan biri ağız ve diş sağlığı konusudur çünkü çocukluk çağında dişler ve ağız yapısı sürekli değişim halindedir ve bu değişimin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini bozabilecek çok sayıda faktör vardır. Görüldüğünde dikkatli olunması gereken bu durumlar aşağıdaki gibidir.

  1. Burundan rahat nefes alamamak / Ağız solunumu yapmak
  2. Parmak emmek
  3. Dil itimi/ Bebeklik yutkunması (yutkunurken dili dişlerin arasına sokmak)
  4. Genetik yatkınlık
  5. Tırnak yemek, kalem kemirmek vb.
  6. Erken çekilen süt dişleri
  7. Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri
  8. Alt çenenin üst çeneye göre önde olması
  9. Üst çenenin alt çeneye göre dar olması

Yukarıda belirtilen etkenlerin biri veya birkaçının bir arada olması durumunda ortodontik problemler açığa çıkar. Aileler kimi zaman bu sorunların neden olduğu sonuçlar şiddetlenmeden durumun farkına varamazlar. Ortodontik tedavi sadece tellerle yapılan tedavi demek değildir. Sabit tel tedavisi uygulanmadan önce farklı apareyler (yüz maskesi, çenelik, fonksiyonel apareyler, hareketli apareyler veya genişletme apareyleri vb. ) kullanılarak çene yapısındaki sorunların birçoğu erken dönemde düzeltilebilir. Çocuklarda ortodontik tedaviye başlamak için uygun yaş problemin tipine göre 7-12 yaş arasıdır.

Çocuğunuzun dişlerinde size göre problem olsun veya olmasın 7 yaşını geçmeden önce dişlerinin ve çene yapısının mutlaka bir ortodontist tarafından kontrol edilmesini tavsiye ediyoruz. Çocukluk çağında erken dönemde tespit edilen problemlerin düzeltilmesi hem daha kolaydır hem de ileride oluşabilecek daha şiddetli sorunların önüne geçilmesini sağlar.
Süt dişlerinin ağızdaki işlevi çok önemlidir. Süt dişlerine iyi bakılması, süt dişlerinde bir çürük oluştuğunda tedavi (dolgu, kanal tedavisi) ettirilmesi en az daimi dişler kadar gereklidir. Çünkü süt dişleri ağızda alttan gelecek olan daimi dişlerin yerini korumaktadır. Süt dişlerinin erken çektirilmesi veya çürük nedeniyle boyutlarının küçülmesi alttan gelecek daimi dişlerin yerinin kaybolmasına yani ağızda yer darlığı oluşmasına neden olur. Bu durumlarda alttan gelecek olan diş ya yamuk(çapraşık) sürer ya da ağızda hiç yer bulamayıp gömük kalır. Böylece hastanın tüm çene yapısı zamanında tedavi ettirmediği süt dişi nedeniyle zarar görmüş olur. Ve ileride daha maliyetli tedavilerin gerekliliği ortaya çıkar.
Süt dişleri varken ortodontik tedavinize başlanabilir. Ortodontik tedavinin farklı alt tipleri vardır. Koruyucu ve önleyici ortodonti uygulamaları bu dönemde yapılır. Süt dişleri ağızda genellikle 6 ay- 3 yaş arası dönemde sürerler, 6 yaşında birinci büyük azı dişi sürene kadar geçen dönem süt dişlenme dönemidir. 6-7 yaş civarında süren birinci büyük azı dişi daimi bir diştir ve çekilmediği sürece ömür boyu ağızda kalır. 6-12 yaş arası ağızda hem süt dişleri hem de daimi dişler vardır bu döneme de karışık dişlenme dönemi denir. Sabit tellerle yapılan klasik ortodontik tedavi genellikle 12 yaşından sonra daimi dişler tamamlanınca yapılır. Ancak herkesin çene yapısı ve dişlenme zamanı gelişim durumuna göre farklılık gösterebilir. Herkes için tek bir ideal tedavi başlangıç yaşı yoktur. Bu yüzden rutin olarak yapılacak diş hekimi veya ortodontist muayenesi ile erken dönemde sorunlar ilerlemeden müdahale etmek mümkün olabilir.
Bu uygulamalar problem oluşmadan önce olası sorunları önlemek amacıyla yapılır. Bu işlemlere örnek olarak;

• Fissür örtücü uygulaması
• Flor jeli uygulamaları
• Eksik dişlerin yerine yapılan yer tutucular
• Dişler arası uygunsuz temasların aşındırılması verilebilir.
Oluşan bir sorunun erken dönemde fark edilip ilerlemesini durdurmak için yapılan tedavilerdir. Bu uygulamalar;

• Sürme rehberliği
• Seri diş çekimi
• Kötü alışkanlıkların önlenmesi için aparey kullanılmasıdır.
Çocukların beslenme dışındaki emme alışkanlıkları 3 yaşına kadar normal kabul edilmektedir. Ancak 3 yaş sonrası devam eden bu tarz alışkanlıklar çene yapısında ve dişlerde bozulmalara yol açabilir.
Parmak emmek, dudak emmek, dil emmek ve anormal yutkunma gibi kötü alışkanlıklar, dişler üzerinde alışkanlık bırakılsa bile kendiliğinden düzelemeyen problemler yaratabilir. Problemin şiddeti kaç yaşına kadar emildiğine ve ne sıklıkta (kaç saat) devam ettiğine göre değişir.
Alışkanlığın bırakılması ortodontik aparey kullanımı ve hasta uyumu ile sağlanabilir.

    Randevu & İletişim

    Bu form üzerinden randevu ve diğer konular hakkında bizlere ulaşabilirsiniz.